Over ons

Yes3D is een samenwerking tussen 3Dlink en Ontwerpduo. We stellen drie vragen aan beide partners.

3Dlink

3D-printbedrijf 3Dlink wordt gevormd door Dennis Sturm en Teus-Jan van Dieren. 3Dlink is specialist in 3D-printen en maakt dit bereikbaar en betaalbaar voor particulieren en bedrijven.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van de Yes3D lamp?
“Wij zijn enthousiast over de mogelijkheden die 3D-printen te bieden heeft en willen dit graag overbrengen aan consumenten. We hebben nagedacht over een product voor de particuliere markt, waarbij 3D-printen een grote plaats zou innemen. Toen is het idee ontstaan om een lamp te ontwikkelen.”

Waarom maakt 3D-printen deze lamp uniek?
“3D-printen is uitermate geschikt om unieke ontwerpen te maken die eenmalig geprint worden. Je hebt geen dure mallen of een enorme voorraad nodig. Daarnaast is het een groot voordeel dat je iedere denkbare vorm kunt printen. Bij de Yes3D lamp hebben we de keuzes wel wat beperkt, om het voor consumenten zo overzichtelijk mogelijk te houden.”

Hoe is de samenwerking verlopen?
“Met onze kennis van techniek en de waardevolle inbreng van Ontwerpduo wat betreft het ontwerp, is een vruchtbare samenwerking ontstaan. Los van elkaar hadden we nooit tot dit eindresultaat kunnen komen.”

Ontwerpduo

Ontwerpduo is een design studio in Eindhoven en inmiddels een gevestigde naam in Dutch Design. Drijvende krachten achter Ontwerpduo zijn Tineke Beunders en Nathan Wierink. Het is hun missie om sprookjesachtige ideeën te vertalen naar functionele designs.

Wat hebben jullie ontworpen?
“Wij hebben een lamp ontworpen die voor een groot gedeelte 3D-geprint is. Het is een glazen kap met snoer en fitting, met daar overheen een 3D-geprint frame. Het frame is te kiezen in verschillende dessins die een mooie schaduwwerking geven.”

Wat is er speciaal aan het ontwerp?
“Het bijzondere aan het ontwerp is dat je als consument kunt kiezen uit eindeloos veel opties. Diverse patronen die in verschillende uitvoeringen en kleuren te bestellen zijn. Ieder patroon geeft een ander licht en schaduwwerking. Je kunt ook meerdere lampen met een ander dessin bestellen. Ze passen bij elkaar, maar vertellen toch ieder hun eigen verhaal.”

Zijn jullie moeilijkheden tijdens het ontwerpen tegengekomen?
“Bij ieder ontwerpproces kom je moeilijkheden tegen, dat maakt het juist leuk. De maat van de lamp komt heel precies. De glazen kappen worden mondgeblazen, waardoor de dikte van het glas iets kan verschillen. 3D-printen daarentegen is heel maatvast, het frame kun je niet zomaar een fractie groter maken, daarvoor is het ontwerp te ingewikkeld. We hebben veel testen moeten doen om tot een goede maatverhouding te komen.”